Povestea fascinantă a celui mai original sat din România: de la formă, la nume, nimic nu e românesc
Acest sat este cel mai original din România, însă ciudat, nici forma sa, nici numele nu sunt românești. Află unde se regăsește atipica așezare de pe teritoriul țării noastre.
Localitatea a fost declarată monument istoric și ar fi fost întemeiată de către o colonie. Charlottenburg, așa cum este denumită, ar fi adăpostit în trecut reședința regilor Prusiei, dar și a împăraților germani. Așezarea reprezintă un sat românesc care se regăsește la aproximativ 35 de kilometri distanță de Timișoara.
În spatele acestui sat se află o legendă aparte, iar potrivit acesteia, denumirea așezării este inspirată după numele soției guvernatorului Banatului. Charlottenburg a luat naștere în urmă cu peste două secole, fiind înființat de către 32 de familii imigrante din Trento, Lorena și Baden-Württemberg.
Un alt lucru aparte al acestui sat îl reprezintă forma sa, fiind singurul sat din România sub formă circulară. Contele Karl Ignaz Clary-Aldringen, guvernatorul Banatului, a fost cel care a adus familiile respective în zonă și tot cel care a dat denumirea satului.
Construcția satului a fost coordonată de către un funcționar al oficiului din Lipova, Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt. Satul are o formă circulară ce măsoară diametrul de 210 metri. Atunci când satul lua naștere, mai concret în anul 1771, Banatul se afla de peste jumătate de veac în domeniul coroanei din Viena.
Cel mai original sat din România are o formă circulară
Geograful maghiar Magda Pal desemna Charlottenburg drept cel mai frumos sat al Ungariei de la acea vreme. De asemenea, Johann Caspar Steube scria în cea de-a treia scrisoare a sa din data de 5 martie 1779, că este singurul sat sub formă circulară.
„… acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găsește o fântâna acoperită cu apa foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele careia se gasesc casele, acestea avand în curte grajduri și șuri. Apoi urmează grădina unde se găsește plantata vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai inaltă ca cealaltă, și nici cu un picior mai distanță una fața de cealaltă, având un stil simetric desăvârșit; la fel și cele patru intrări în sat – sunt la aceeași distanță una față de alta”, după cum se arată în scrisoare.
Ulterior, în anul 1780, împăratul Iosif al II-lea oferea nobilimii spre vânzare satele Camerei. Astfel, de-a lungul a 141 de ani, Charlottenburg schimba mai mulți proprietari dintre care îi enumerăm pe: Posfay Joszef, Karl Schwarzenburg, Thokoly de Kesmark, Georg Simon baorn Sina de Hodos și Kidzia, Anastasia Sina și contele Siegrfied Graf von Wimpffen.
În sat se regăsesc 34 de duzi care ar fi fost plantați încă de pe vremea colonizării. Localnicii mai în vârstă afirmă că în timpul Primului Război Mondial, în acest loc ateriza un biplan. Pilotul german a remarcat forma circulară a satului și voia să știe cine locuiește acolo. Potrivit ultimului recensământ, satul număra 124 de locuitori, făcând parte din comuna Bogda.
Foto credit – Fotografulcalator.ro